המרחב הדרמתי-וירטואלי
תיאור מקרה

כמה טוב להרגיש איך הדרמה לוקחת את התכנים הרגשיים והבין אישיים ומעמיקה עימם, ומרימה אותם, ומתחילה ריפוי.
והיום זכיתי לחוות את זה בתוך המרחב הווירטואלי המאתגר למדי (לפחות אותי).
נפגש עם ילד בן 8, חולה במחלה שמשאירה אותו בבית כבר תקופה ארוכה מאוד. גוף מסויים מפנה אותו אלי לטיפול מרחוק באמצעות הזום.
אמנם הזום נהיה מכשיר שכיח למדי (בשנה האחרונה) במרחב הטיפול הרגשי, אך עבורי הוא עדיין די זר. חלקיקי חיים שאני פוגש ומשוחח עימם במרחב הבין אישי שבפנים אל פנים- חסרים לי במרחב הוירטואלי ואני מנסה לחפשם או לאתר חלקיקי חיים אחרים, חדשים, קרובים.
אך היום זכיתי לפגוש חלקיק חי ופועם בתוך המפגש הטיפולי הוירטואלי.
הייתה לידי סלסלת קלמנטינות, הנחתיה לידי. רון המטופל (שם בדוי כמובן) ראה אותם והביא במקביל- כמה כדורים. סיכמנו שאני אהיה איש הקלמנטינות והוא יהיה איש הכדורים. התחלנו מעין הצגה, סצנה של מפגש בין שני אנשים אלו. אך למרות המחוות הפיזיות שהתייחסו למצב כאילו אנחנו אחד ליד השני- זה לא היה זה! היה מורגש שכל אחד מאיתנו נמצא עמוק עמוק מאחורי המסך. זה מנע מהדרמה להעמיק, להיות איכותית יותר, מגוונת יותר, להכיל בתוכה יותר ויותר תכנים פנימיים.
אך לפתע רון, שהחל לפתח את הסצנה ולטעון שהכדור הינו כדור משאלות, טען כי כדי להביע את המשאלה צריך ללכת לעולם הבאולוינג ושם לשחק עם הכדור (לעיתים הוא הפך את המילה הזו לשתיים, ואמר 'עולם הבא, אולינג'). אמרתי לו שאשמח ללכת לשם עם הכדור שלו ולהביע משאלה. הצענו זה לזה להיפגש יחדיו בעולם הבאולינג בתל אביב, ושנינו פסענו מחוץ למרקע. לאחר כ 15 שניות הופענו שוב על המסך, קוראים זה לזה קריאות חברות כשני רעים השמחים לראות זה את זה במרחב שהולך להיות מאוד משמעותי עבורם, עולם הבעת המשאלות.
הרגע הזה היה מיוחד מאוד עבורי, וכמדומני גם עבור רון. הייתה תחושה באוויר שבאמת יצאנו כל אחד מביתו ופסענו אל עבר מרחב ממשי על מנת להיפגש בו פנים אל פנים.
התחלנו לשחק שם, להביע משאלות. הדרמה התרחבה והתווספו עוד אנשים- אני בהתחלה הבאתי דמויות נוספות שבאו לרכוש ולהשתמש בכדור זה, ובהמשך גם רון המציא דמויות נוספות. זה כמובן גרם לכך שמנעד התכנים של הבעת המשאלות- התרחב והתעמק. מהבעת משאלות כמו "אני רוצה להיות חזק" להבעת משאלות כמו "אני רוצה להיות בריא", "אני רוצה שיהיו לי חברים", "אני רוצה שאבא ואמא לא יריבו ביניהם", "אני רוצה שיהיה רוגע בבית, בלי כעסים", "אני רוצה שלא ילעגו לי יותר" ועוד...
ההצגה (ולאחר מכן הפגישה) הסתיימה כשרון אמר שביום ראשון הבא ניפגש שוב בעולם המשאלות, ולבנתיים הוא ייצור כדורי משאלות משוכללים יותר שמיועדים כל אחד לבעיה וחוסר ספיציפי. הם יוכלו לפתור קושי זה ביתר יעילות.
בטיפול באומנויות- אנחנו מעוניינים לקחת את התכנים של המטופל ולהשליכם אל תוך עולם הדימיון. מה שמגיע אל המציאות הדרמתית\דמיונית- מקבל עיבוד ומתרחש בו שינוי. המציאות הדרמתית היא אי של דימיון, התעסקות במשחק מדומה, התנהגות ב'כאילו', "ארץ לעולם לא", עולם בו הכול אפשרי. אך זה משהו שמתגשם בכאן ועכשיו, בתוך גוף פיזי ובאמצעות תקשורת בין אישית, ולא נשאר רק בעולם הפנטזיה שבתודעה המופשטת.
ישנם אנשים שמתקשים להיכנס למציאות הדרמתית כבוגרים.
כילדים- זה היה זמין לכולנו. המציאות הדרמתית היא צורך שלנו, דרך להתמודד עם המציאות, לפגוש אותה מתוך זווית פחות מוגבלת, וממילא להצליח 'לשחק' מעט עימה- עם המציאות הנוקשה וחסרת הגמישות- ולהניע אותה לשינוי. היכולת הזו נקראת בפי יעקב לוי מורנו, יהודי בן זמנו של פרויד, הוגה ומפתח הפסיכודרמה- ספונטאניות. ככל שאנחנו גדלים ופוגשים עוד ועוד במורכבות שבמציאות, בנוקשות שלה, בסבל שבה- אנחנו יותר ויותר מאבדים את הספונטאניות שלנו. התוצאה- עולם ה'דמיון', ה'כאילו', ה'הלוואי ש...'- זר לנו.
לעומת אותם מבוגרים אשר מתקשים להיכנס למציאות הדרמתית, ישנם כאלו שמתקשים לצאת ממנה, והם עלולים להגיע למצבים של בוחן מציאות לקוי, ואולי אף לפסיכוזה. לעיתים זה נובע מחוסר יכולת לחיות במציאות המוגבלת ולכן בריחה אל הדמיון והאשלייה.
וויניקוט כתב על 'מרחב המעבר', מרחב שאינו המציאות אך גם אינו לגמרי מנותק מהמציאות. זוהי בעצם מציאות מורחבת, מרחב אליו אפשר להביא תכנים פנימיים שהמציאות לא מעניקה להם מספיק מקום לעיבוד (אולי כי הם לא "מתורבתים", או מסיבות אחרות)- ושם לעבד אותם ולשכלל את המפגש של האדם עימם.
חושבני שההגעה שלי ושל רון אל "עולם הבאולינג", הכניסה האיכותית שלנו אל מרחב הדמיון, אפשרה לעולם הפנימי של רון להגיע אל הבמה (הדרמתית והטיפולית) עשיר יותר, עמוק יותר, מוכן יותר לריפוי ושינוי.
סוזאנה פנדזיק פיתחה מודל וטכניקה הנקראת- 'ששת המפתחות'. זהו מודל מעולם הדרמה תרפיה המחלק את המרחב הטיפולי בכלל והטיפול באומנויות בפרט- לשישה חלקים, שישה מפתחות דרכם גולשים המטפל והמטופל, בעבודתם על התכנים הרגשיים שהמטופל מביא עימו למרחב.
המפתח הראשון עוסק בכניסה וביציאה אל המרחב הדרמתי\מרחב המעבר.
היום, בפגישה עם רון, חשתי את הרגע הזה בו המפתח סבב בתוך המנעול,
הדלת נפתחה, ואני ורון צעדנו פנימה למפגש דמיוני-מציאותי, חדש ומניע שינוי.
" טוב להודות לה' "
