כיצד לממש את חזון תיקון העולם- מחלוקת האחים ויוסף
תיקון עולם באמצעות התערבבות באומות העולם ושליטה בכלכלה העולמית, או שמא באמצעות ריכוז ישראל בארצו והעמקה בתורה ומשם לצאת כאור לגויים

יוסף חולם על האלומות. בכך אומר לאחיו כי היותנו אור לגויים ויכולתנו להשיבם לדרך הישר הנה על ידי כך שנדע ליצור כלכלה מוסרית ונשלוט בכלכלה העולמית למען כך. בכך ניישר את דרך אומות העולם כי- הצבא (והאנושות כולה) צועד על קיבתו (וממונו). הכלכלה מסומלת כאן בשיבולים, תבואה, חקלאות, לחם. כוחה של מצרים בתבואתה אותה משקה הנילוס, ובזכות התבואה היא הייתה אימפריה העולמית באותם הימים.
לעומת יוסף המקדש את החקלאות וההיצמדות לקרקע- אחי יוסף הולכים רעות את צאן אביהם. הם רועי צאן, כהבל, ולא עובדי אדמה כקין. לעובדי האדמה יש חזון לכלכלה כלל עולמית ולשליטה בה, חזון אותו מיישם בהמשך יוסף. לאחיו של יוסף אין חזון כלכלי כלל עולמי, ובטח שלא רצון לשלוט בכלכלה העולמית ואמונה שזוהי הדלת דרכה הם יוכלו 'לתקן עולם במלכות שדי'. ולכן, כמו שהם אומרים לאביהם ש "חיה רעה אכלתהו", כך הם "יושבים לאכול לחם". האכילה כאן היא ביטול הדבר, ביטול הדרך היוספית בעניין האפיק דרכו יתקיים החזון של משפחית יעקב אודות 'תיקון עולם במלכות שדי'.
בסיפור אש פוטיפר אנחנו פוגשים את ישרותו של יוסף. בעוד כל בעלי החזון מכלל העמים אודות כלכלה עולמית- השתמשו בכוח הזה כחרב של אגו נוטפת דם ושליטה אלימה- הרי יוסף נמנע מלגעת באשת פוטיפר מתוך אקט מוסרי, ואומר שאדוניו לא אסר ממנו אלא את "הלחם אשר הוא אוכל". בכך אומר יוסף שכל גישתו אל עניין הלחם, הכלכלה העולמית, הינו בדרך של ישרות ומוסר. זה חזונו וזה מה שמניע אותו.
יש מפרשים האומרים כי ירידתו של יוסף למצרים הייתה באמת בבחירתו החופשית, וזאת על מנת 'לתקן עולם'. ובכל אופן- וודאי הוא שמסבב הסיבות גלגל את יוסף למצרים למען יוכל יוסף לממש את חזונו הרוחני והגשמי.
יוסף בבית הסוהר, שם ניגשים אליו שר המשקים ושר האופים, כל אחד עם חלומו הוא. אחד מגיע מצד ה'גפן' והיין והשני מצד ה'לחם' והתבואה. אחד מצד גידולי האילנות ואחד מצד גידולי השדה. ארץ ישראל משובחת בפירותיה ואילנותיה. ארץ מצרים משובחת בתבואתה. אחי יוסף מרים על נס את אידאת האילנות- תיקון העולם יתרחש דווקא כאשר עם ישראל ישכון בארצו, ורק משם יהיה הוא אור לגויים. יוסף מרים על נס את אידאת התבואה, וטוען כי תיקון העולם יתרחש דווקא בהיותנו מעורבים בגויים בארצותם ולוקחים חלק פעיל בניהול הכלכלה העולמית.
שתי תפיסות העולם הללו מתגשמות בהיסטוריה הישראלית: בימי הגלות היה עם ישראל מעורב בכלכלה העולמית, ובחלק מהמקומות והזמנים אף ישב על השיברים המרכזיים. משם יכול היה לעסוק בתיקון העולם, דרך הלחם, דרך הכלכלה. לעומת זאת, בהיותנו בארץ ישראל, התממשה אידאת האחים- דווקא מהארץ נוכל להיות אור לגויים.
מהי הדרך הרצויה לפני המקום? בפשטות- שתיהם. עובדה שהקב"ה הופיע את שתיהם במהלך ההיסטוריה של עם ישראל. אך באמת המהלך של אחי יוסף ובראשם יהודה- הוא המהלך הגאולי. דווקא מהמוקד הישראלי בארץ הקודש- יופיע אור לעמים "ונהרו אליך כל הגויים...".
נראה שניתן לראות זאת בפתרון החלומות של שר המשקים והאופים. באמצעות חלומות אלו מבין יוסף כי דרכו האידיאולוגית אודות תיקון עולם באמצעות הכלכלה העולמית- לא תחזיק מים. שר האופים יומת בידי פרעה שליט האימפריה. לעומתו- שר המשקים יושב על כנו ויחזור למזוג יין לפרעה. היין הלאומי הישראלי, יינה של תורה המופיע בשיא תפארתו בארץ הקודש, באילנותיה ופירותיה הרוחניים והגשמיים- הוא זה שיוביל את העולם כולו אל הגאולה האחרונה.
יוסף שמבין זאת באמצעות פתרון חלומות שרי פרעה- מחליט להיתלות בשר המשקים ולבקש ממנו כי יזכירו אצל פרעה. אך גם כאן הוא שוגה. אין לנו אלא אבינו שבשמים, ממעל לתבואת הכלכלה העולמית וממעל ליינה של תורה. מסבב הסיבות הולך להופיע את אור הגאולה בשני דרכים אלו ובמורכבות שאין בידינו להבינה עד סופה.
אך המהלך החל, ויוסף חותר לתיקון העולם בדרכו...
