הצגת מקרה- תופעת הבריונות החברתית
התמודדות של נער עם תופעת הבריונות החברתית באמצעות כלים מעולם הפסיכודרמה

אחד המטופלים שלי הוא ילד בן 10 (נקרא לו דוד, שם בדוי) שסובל מהצקות חברתיות חוזרות ונשנות.
דוד הוא ילד עדין, רגיש, חכם ושקט. כשבאחד המפגשים הוא ישב בקליניקה וכתב את המשפטים שאומרים לו החברים המציקים- הוא החל לבכות. הבנתי שהמילים הללו הם טריגר עוצמתי מדי של כאב, ונמנעתי מלהעמיק איתם באותה פגישה. בשבוע לאחר מכן הוא הגיע וסיפר שכמעט ולא היו הצקות השבוע. זה לרגע נותן בו כוחות וחיוביות, ולכן הוא מעדיף גם הפעם להשאיר את המשפטים הכואבים בצד.
אני מציע שיראה לי כיצד נראה יום שאין בו הצקות. הוא משחק את עצמו צוחק עם חבר, משחק עם אחד אחר בכדור, מפטפט עם חבר ומתכנן מפגש חברי בצהריים. אני מציג בפניו את ההצגה הזו והוא קורא לה בשם: 'יום של אור'.
ואז אני מציע שהוא יראה לי כיצד נראה יום שיש בו הצקות. הוא משחק את עצמו מתרסק לכיסא, טומן פניו בידיו, בוכה, אומר לדמות דמיונית לידו (המציקה)- מה אתה רוצה ממני? מה? אומר לדמות אחרת (חבר טוב)- היום לא ניפגש, אני במצב רוח רע. גם את ההצגה הזו אני מציג בפניו והוא קורא לה בשם: 'יום רע'.
אני חוזר אל הכיסא הריק שעל הבמה, ומראה לו פסל של דמותו ביום הרע, טומן פניו בידיו, בוכה. אני שואל אותו איך נקרא לדמות הזאת שבתוכו, הוא אומר: 'הנעלב'.
בעוד אני חוזר לכיסאי, אנחנו מדמיינים שעל הכיסא נשארה לשבת דמות 'הנעלב'. מה דוד רוצה לומר לו, לנעלב שבתוכו ושכעת מוצג בפניו על הבמה? דוד מסוגל רק לומר לו: "אני מבין אותך" תוך כדי שדמעות חמות מתגלגלות על לחייו. אין לו יותר מילים חוץ מזה.
מהיכרותי עם דוד, חוסר המילים מתכתב לי עם חוסר ההתייחסות שדוד מקבל מהוריו לפגיעות הרגשיות שהוא עובר בבית הספר. משיחה עם אביו אני מבין שאביו עבר דברים דומים לדוד כשהוא היה בגילו, ואל מול הסבל של בנו- הוא משתתק, נאלם דום, חוזר אל אותה טראומת ילדות ולא מוצא כוח להיות מגן ותומך לבנו במצבו זה.
על מנת להרחיב את ההתייחסות לכאב שמונח כאן על הבמה, אני מזמין דמות מחייו שתתייחס לדמות הנעלב שבתוכו. הוא קורא לאבא, אבא שלמרות הקושי האישי שלו אל מול הצקות חברתיות- עדיין מנסה מעת לעת לקחת "חלק" בדרמה שבנו עובר.
דוד מתיישב על הכיסא הריק ונהפך להיות אביו, ומדבר בשמו: "אני עכשיו מתקשר למחנך שלך, שיטפל בילדים הללו". אני מחליט ללכת עוד צעד בהרחבה של הקולות המגינים והאכפתיים, ומציע כפיל. דוד מסכים ואני נעמד מאחורי הדמות של אביו ואומר: "אני דואג לך, רואה כמה אם מציקים וכמה אתה סובל, אין להם שום זכות לעשות זאת ואני לא אתן להם להמשיך בכך. אל תדאג, אני כאן ואני אשמור עליך".
דוד שותה את דבריי בצמא, עיניו נוצצות. אני מבקש ממנו לחזור על הדברים בתור אבא, אך הוא מתקשה בכך. הוא אומר לי כי המילים הללו ממש מרפאות אותו, אך הוא לא יודע לומר אותם בעצמו, בטח לא עם הרגש שהבעתי אותם, רגש של אכפתיות.
בסיום הפגישה דוד משתף אותי בכך שהוא מרגיש הרבה יותר טוב. הוא מבין שלאבא קשה לתת לו מילות תמיכה, אך הוא מאוד רוצה בזה. הוא יודע שהמילים שאמרתי כשעשיתי את הכפיל הם המילים שישנם לאבא בלב, אך אבא לא מסוגל לומר אותם.
אני מבין כמה גדול כוחה של ההשלכה לעתיד הפסיכודרמתית- היכולת לפעול בדרמה את המציאות הרצויה, ולתת לגופנפש שלנו לפגוש את המילים להם אנו כה זקוקים. וכמה גדול כוחה של מילה שמשרה ביטחון בתוך לב רגיש.
*הפוסט נכתב באישור הוריי הילד ובטשטוש פרטים מזהים, וכדי להביא למודעות לתופעת החרם והבריונות החברתית. ביחד נחולל שינוי לטובת חברה בריאה ומחבקת יותר.
