פרשת לך לך- להיות יהודי: סבל או זכות?
"ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה"
הקב"ה מצווה על אברהם "...לך לך"- ורש"י מפרש 'להנאתך ולטובתך'. תחילת הדרך של עם ישראל היא להנאתנו ולטובתנו. ישנה תחושה בחלק מעם ישראל, כי היות יהודי הינו גורל כבד מנשוא, שמביא לנו רק צרות. אך מאברהם אבינו אנו רואים שכל רצון ה' הוא לטוב לנו, שהיותינו עם שההיסטוריה שלו לא נפסקת הינה בזכות דבקותינו באל ובטוב. ולכן אז זה אברהם לברכת הזרע, שרק בארץ ישראל יכול היה להיות לו זרע. וכן זכה לברכת "ואגדלה שמך" שהוא הייחודיות של עם ישראל, שייחודיות זו למרות כל האחריות שיש בה והשנאה שהיא מעוררת אצל חלק מאומות העולם- היא בסופו של דבר זו ש'מודיעה טבענו בעולם', שמודיעה גדולתנו, וכפי שכתוב על אברהם- "ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה".
ובפסוק ב' כותב רש"י שהדרך גורמת למיעוט פריה ורבייה ומיעוט ממון ומיעוט הגדולה וההכרה בך אצל שאר בני האדם. וניתן היה לחשוש שהדרך שיצא אליה אברהם תעשה זאת, וכן שהדרך של כל הגלויות שבניו יצאו אליהם יפעלו למיעוט הזרע והממון והגדולה. אך באמת לא כך היה, וזרענו גדל, ושמנו וגדולתנו פרושים על פני כל העולם, ואפילו הממון שלנו בימי גלותינו- היה לפלא יחסית למצבנו הלאומי.
ומהי גדולת אברהם וגדולת עם ישראל? רש"י בפסוק ב' כותב כי "אגדלה שמך" זוהי הוספת האות ה' לשמו של אברהם, שאז נהפך שמו להיות בגימטריה 248 כנגד איבריו של אדם. נראה לי לומר ש 5 איברים אלו הם אולי 5 מוצאות הפה- הגרון, החיך, הלשון, השיניים והשפתיים. שאלו האיברים המשלימים את קומת האדם בהיות פיו יכול להשיח ולקדם את העולם דרך דברי אמת ויושר ובהם הוא חושף את האלוקות במציאות. והחזקוני מפרש שחמשת איברים אלו הם 2 האוזניים, 2 העיניים וראש הגוויה. ועל פי זה גדולת אברהם וגדולת עמו איננה בדיבור אלא במבט על המציאות, בפרשנות אודות המציאות, שכל העמים חשבו שהעולם הוא מקום חסר השגחה ואם היא ישנה הינה השגחה שרירותית או שיש בהנהגה זו גם רצון להרע לאדם, ואילו אברהם מבין את השגחת ה' ואת טובו. וכן הגדולה היא מהי קליטתנו מהמציאות, מה אנחנו סופגים ממנה דרך חוש השמיעה. ועם ישראל כל חייו מקשיב לזרמי העומק של המציאות ולכן לא נכנע מפני אויביו האומרים לו שבגלוי הוא שפל ונבזה. והראש הוא התודעה המנהיגה אלו האיברים. וכן באדם הפרטי, גדולתו הינה ביכולת המבט הטוב שלו על המציאות וביכולתו להקשיב לטוב שבה.
