פרשת נח- האם יצר לב האדם רע או טוב מנעוריו
על דור הפלגה ובקשתם למלך, ריכוזיות, מדינה
וכמו זה אפשר לראות בעניין דור הפלגה, על פי רבינו בחיי שמביא כמה פירושים שונים לשאלה מה היה חטאם של דור הפלגה:
1- שרצו להתאסף כל בני העולם אל מקום אחד, אל אותה בקעה שבבבל, והמגדל היה לאות לכולם לבוא ולהתאסף סביבו. והקב"ה הפיצם, כי חפצו הוא- "לא תהו בראה לשבת יצרה". כל בני העולם פחדו להתפשט על כל הארץ כי חששו שבכך הם ישובו לאותו חטא של קין והבל, של רצח אחים. וזאת מכיוון שחשבו בדעתם כמו שחשב חם- שבני אדם תמיד יילחמו זה בזה כדי לקחת חבלי ארץ, ולא האמינו בטובו של האדם. לכן חששו לפוץ על פני כל הארץ כי זה יחזק את האפשרות לריב בין עמים ומדינות שונות. והקב"ה אמר להם בכך שהפיץ אותם- שהאדם כן מסוגל להיפרד ללשונות ועמים שונים ולארצות שונות ועדיין לא להרוג זה את זה.
2- "הבה נבנה לנו עיר"- אין עיר אלה אלוה ("עיר וקדיש מן שמיא נחית")."ונעשה לנו שם"- זו עבודה זרה.הקשר בין המילה עיר לאלוהות, עבודה זרה, מביא אותנו אל ההבנה כי הע"ז שהייתה לדור הפלגה הייתה המדינה. לאחר המבול בני האדם היו בפחד שמא יתרחש שוב מבול שכזה- והחליטו להתאגד יחדיו. ובאמת השורש 'מלך' כתוב פעם ראשונה בתורה אצל נמרוד "ותהי ראשית ממלכתו". ועל פי חז"ל נמרוד הוא זה שבנה את המגדל כסמל למלכותו וסביבו רצו כל עבדיו לקבץ את כל בני האדם. ובעצם זוהי המדינה הראשונה שהוקמה בניסיון של בני האדם להפוך את ההתכנסות שלהם- לאל, ובכך לסמוך רק על ההתכנסות האנושית ללא צורך באמונה באלוקים.
3- פירוש שרבנו בחיי מביאו מהקבלה- שחטאם של דור הפלגה היה כחטא אדם הראשון שקיצץ בנטיעות, וכך הם קיצצו והפרידו האילן מן הפרי. ולכן "וזה החלם לעשות"- מלשון חולין או מלשון התחלה, שלקחו את הפרי והפכו אותה להתחלה וראשית הכול ולא נתנו חשיבות לעץ, לתהליך, לדרך. ובכך הפכו לחול את האלוקות. שהחשיבו רק את התוצאה האחרונה ועשו אותה ראשונה לכל. ומוסיף רבינו בחיי שכל זה היה בארץ שנער, בקעת דורא, בבל. ועניין בקעה- ביקוע וקיצוץ בנטיעות. ולשם הוגלו כלי הקודש על ידי נבוכדנצר ושם הוא העמיד את צלם הזהב, שעל פי חז"ל איננו עבודה לאלוה אלא עבודה לעצמו. שגם הוא רצה להפוך את המדינה, את כוחו של המלך- לאלוה.
הצורך האנושי במלך נוצר מכיוון שבלעדי המלך- "איש את רעהו חיים בלעו". בלי חוק וסדר האדם יחיה בכאוס בו כל אחד עושה כאוות נפשו גם על חשבון זולתו. עצם יצירת המדינה האנושית הינה הכרזה פנימית שהאדם מכריז על עצמו- שאין בו כוח של מוסר טבעי ושנטיית הלב האנושית היא לרע, "כי יצר לב האדם רע מנעוריו". תפיסת העולם של חם ושל דור הפלגה ונמרוד בראשם- היא כי האדם רע מנעוריו וחטא קין והבל הינו חטא שהולך להיות משוחזר בכל ההיסטוריה האנושית. כדי למונעו אין לנו אלא להקים מדינה, כוח ריכוזי, שישים רסן לפינו ולידינו. אחרת- "איש את רעהו חיים בלעו".
בשונה מכך, באה התורה ואומרת לנו שתפקיד המלך איננו מובן מאליו, ולפי חלק מהמפרשים ופשט הכתובים בספר שמואל- עם ישראל צווה לשים עליו מלך רק מכיוון שהוא דרש זאת, אך אין זה רצון ה'. הקב"ה מצפה מאיתנו להיות בני אדם הפועלים בעולם מתוך אהבה וטובולא מלאי יצר רע שאין לנו ברירה אלא לרסנו בכוח וכפייה.
